Kompakt hőszivattyúk kútvíz vagy ipari hűtővíz hőenergiájának a közvetlen felhasználásához (11–44 kW)

 

Ezek a hőszivattyúk rozsdamentes acél elpárologtató (hőnyerő oldali) hőcserélővel vannak felszerelve. Ezért legalább +7°C-os és megfelelő vízkémiai paraméterekkel (ld. lejjebb) rendelkező vizeket közvetlenül át lehet rajtuk folyatni (nagyságrendileg 2,2–8,8 m3/órát). Így egy hőcserélési veszteség kimarad a rendszerből, vagyis megfelelően tervezett és működtetett rendszerek legalább 5,5-es COP-értéket képesek teljesíteni (10°C-os hőforrásra és 35°C-os előremenő fűtésvízre vonatkozó adat). A közvetlenül átáramoltatott víz nem lehet felszíni víz, szennyvíz vagy sav, lúg illetve klórtartalmú anyag oldata.

 

Mivel alacsony hőmérsékleten működik a hőszivattyús hőnyerés, vízkövesedés kockázata nem áll fenn a hőforrás oldalán. Alapvetően oxidáció esetén eltömődést (okkerosodást) okozó anyagokra kell analizálni a használni kívánt vizet:

 

 

Paraméter Szükséges érték
O2-telítettség < 25%
O2-tartalom < 2,3 mg/l
pH-érték > 6,0
Vas < 0,2 mg/l
Mangán < 0,1 mg/l
Klorid < 300 mg/l
Szabad klór < 5 mg/l
Zavarosság nem lehet
Homokmentesség < 0,1 mg/l homok 10 l-nyi szivattyúzásnál

 

Minden további, a talajvizes körbe szerelendő alkatrésznek megfelelően korrózióállónak kell lennie (műanyag, rozsdamentes acél).

 

Az ait-WWC kompakt készülékek beépítve tartalmaznak:

  • LUX 2.0 hőszivattyú-szabályzót (homlokfalra szerelve),
  • R407C hűtőközeggel (F-gáz!) feltöltött, leforrasztott és a gyári minőségbiztosításnak megfelelően nyomás- és szivárgáspróbázott, minden szükséges biztonsági alkatrésszel ellátott kompresszorkört (döntve szállítani nem szabad),
  • energiatakarékos fűtési keringtető szivattyút,
  • fűtési túláramszelepet,
  • átfolyás-figyelőt,
  • kútszivattyúvédő biztosítékot (beállítási tartományt lásd az egyes termékeknél),
  • fűtési biztonsági szerelvényeket,
  • LUX 2.0-Comfort kiegészítő vezérlőkártyát,
  • hőmenyiségmérőt.

Továbbá a készülék raklapján különcsomagolva érkezik a fűtési tágulási tartály (méreteit lásd a termékek oldalain; ezt az épületgépész tervezés során a fűtésvíztérfogat ismeretében felül kell vizsgálni), biztonsági szelepet, rezgésszigetelt fűtési és hőforrásoldali csatlakozók, rozsdamentesacél iszapleválasztó és külső érzékelő a LUX 2.0 szabályzóhoz.

show
per page