Duális levegőkazánok (LWD, 5–18 kW)

 

Egy duális levegő-víz hőszivattyús rendszer tartalmaz egy vagy két monoblokkos kültéri egységet – benne a teljes, hermetikusan leforrasztott kompresszorkörrel – és egy beltéri hidraulikus modult (HMD), ami egy gyárilag előszerelt kompakt egység – üzemmódnak megfelelő energiatakarékos szivattyúval, tágulási tartállyal, biztonsági szerelvényekkel, elektromos fűtőpatronnal, hőmennyiségmérővel és LUX 2.0/2.1 hőszivattyúszabályzóval –, és összegyűjti a kültéri egység által megtermelt fűtés- illetve hűtésvizet. A gyári hőszigetelt falátvezetést használva garantált a téli fagymentesség. 9 kW-ig fűtő és melegvízkészítő kivitelben ún. HTD duális hidraulikus torony is lehet ez a beltéri tartozék, ami már egy teljes hőközpontot tartalmaz előszerelve: a fentiek mellett tartalmaz egy soros puffertárolót és egy használati-melegvíz tárolót előnykapcsoló váltószeleppel.

 

Fűtő és hűtő-fűtő kivitelben egyaránt lehet két kültéri LWD-egységet közösíteni 1 db HMD 2 típusú beltéri hidraulikus modulban. Ez a modul tágulási tartály helyett 2 db energiatakarékos keringtető szivattyút is tartalmaz a két kültéri egységnek. A két kompresszorkör előnye, hogy igen egyszerűen lehet szabályozni, és egyszerű a felépítése. Ilyen módon 14 kW-os fűtésteljesítményig lehet felépíteni hűtő-fűtő és 18 kW-ig fűtő rendszereket.

 

Az LWD levegőkazánok mindegyike időjárásálló kivitelű, és minden szükséges biztonsági berendezéssel rendelkeznek. Burkolatméretük (5–9 kW) egységesen 1320 x 445 x 930 mm. R290 természetes hűtőközeggel vannak feltöltve, aminek az üvegházhatásúsága 3 CO2-egyenérték. A biztonságos üzem érdekében be kell tartani a gépkönyv tűzvédelmi előírásait.

 

-20°C-os levegőig üzemképesek (2,2 fölötti COP-értékkel még hűtő-fűtő készülékeknél is, ha 35°C-os az előremenő), és tudnak magas hőmérsékletű (akár 70°C-os) fűtésvizet termelni. Fontos azonban megjegyezni, hogy optimális elektromos fogyasztás és kompresszoramortizáció érdekében nem érdemes 40°C fölötti előremenőre tervezni a hőszivattyús rendszereket.