Hűtőtornyok

gyári teljesítmény-méretezéssel

A nedves hűtőtorony a ma elérhető hűtésienergia-termelés egyik leggazdaságosabb módja olyan esetekben, amikor a klimatizáltság és technológiák biztonsági hűtése mellett nincs olyan közeg, amiben a hűtési hulladékhőt egyidejűleg vagy tároló révén biztonságosan fűtési energiává lehetne alakítani. Elvi alapja a víz párolgáshőjének a kihasználása (2400 kJ/kg a 20-40°C-os tartományban). Léteznek minimális zajkibocsátású és áramfelhasználású ventilátornélküli kivitelek (Liang Chi-szabadalom), valamint víztakarékos zártrendszerűek.

Üzemeltetési költsége a ventilátor (ha van) és a szivattyú áramfelhasználásában, valamint az elpárolgott víz pótlásában mérhető. Ha ezt a vízmennyiséget ivóvízzel pótolják, a jellemző veszteségekkel és a mai víz- és csatornadíjakkal számolva kb. 1/3 áron működik, mint egy kompresszoros folyadékhűtő. Összegyűjtött esővízzel, kútvízzel, technológiai vízzel, stb. üzemeltetve pedig még olcsóbb megoldást nyújt.

Különböző igényekhez különböző kivitelben rendelhetők:

 

Nyílt
rendszerű
  Keresztáramú    Szívott
rendszerű
    Ellenáramú   Ventilátor nélküli
 
U-LC (90-700 m3/óra)   LBC-T (2-1200 m3/óra) LFC-N (15-800 m3/óra)
       
   
LEC (80-1200 m3/óra)   LBC-W (60-500 m3/óra)  
       
     
LRC (35-4000 m3/óra)      
       
   
LHC (200-2800 m3/óra/cella) nagyipari   LDC (1500-200 000 m3/óra) nagyipari  
           
Zárt
rendszerű
    Nyomott
rendszerű
       
  C-LC (40-120 m3/óra)   V-LC (45-200 m3/óra)        
                 

 A típusszámok mellett megadott térfogatáramok [m3/óra] minden esetben a lehűtendő víz mennyiségére vonatkoznak. A hűtésteljesítmények [kW] nagyban függnek a helyszíni körülményektől. Ezért ezek számítása és készülékkiválasztás az alábbi adatok megadásával lehetséges:

  • • lehűtendő víz mennyisége [m3/óra]
  • • lehűtendő víz hőmérséklete [°C]
  • • kívánt hűtővíz-hőmérséklet [°C]
  • • adiabatikus telítési hőmérséklet [°C]
    („wet bulb temperature”, azaz a legmagasabb előforduló levegő-hőmérsékletre és az ahhoz jellemző páratartalomra vonatkozó hőtartalmat 100%-os relatív páratartalomnál jellemző harmatpont; éghajlati érték).
show
per page