A napkollektor és a levegőkazán házassága

Szolár-levegőkazán

 

Az Alpha-InnoTec 2009-es új terméke, az LW 90 Solar és az LW 90A Solar levegőkazán. Napkollektorra csatlakoztatva különlegesen hatékonyan termeli a meleget.

 

A napkollektorok -20°C-ban, ha rájuk süt a nap, termelik a hőt, de alacsonyabb hőmérsékleten, mint ami a fűtésrendszer hőtárolójában van (jellemzően 20°C vs. 35°C). Így az egész hőnyereség pont abban az időszakban vész kárba, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.


Hol lehet fölhasználni az alacsony hőmérsékletű napkollektort?

 

A válasz egyszerű, és az Alpha-InnoTec fejlesztőmérnökei ki is találták: a fűtésrendszer leghidegebb pontján. Ez pedig, lévén, hogy levegőkazánról van szó: a levegő hőjét hasznosító fémlamella. Ez normál esetben -50, de kemény téli hidegben -70°C-os. Erre akármilyen hideg, kihűlt napkollektor is rá tud fűteni, legalább 50°C-os hőmérséklet-különbséggel.

 

Nem kell többé azzal próbálkozni, amivel nem lehet: a meleg hőtárolót a kemény hideg miatt kihűlt napkollektorral fölfűteni. A levegőkázán és a napkollektor kölcsönösen kiegészítik egymást, és növelik egymás hatékonyságát, amikor arra szükség van. Olyan ez, mint egy boldog házasság.

 

Nincs új a Nap alatt, mégis forradalmian új! 1996-ban a Thermo Kft. mérnökei már megalkották az első teljesen „GeoSolar”-házat. A fóti Öreg-hegy oldalában épített villát egy földőt hasznosító hőszivattyú fűt, amelynek földköreit már télen elkezdi regenerálni a napenergia. Közvetlenül a napkollektor melegíti a hideg földet, és így a ma is extrém olcsón üzemel.

 

Most azok is élvezhetik a rendszernek előnyeit, akiknél nincs lehetőség földhős hőszivattyú kiépítésére.