Kompakt hőközpontok házilag

Földhős hőszivattyú házilag: WZS

Az Alpha-InnoTec svájci-német gyár kifejlesztette a világ leggyorsabban, házilag is összerakható, műszakilag csúcsminőségű hőszivattyús rendszerét. Annyira „kompakt”, hogy csak 6 csatlakozót kell rákapcsolni (földhő előremenője és visszatérője, meleg és hideg víz, fűtésköri előremenő és visszatérő), és már működik is. Az Alpha-InnoTec WZS hőszivattyúk meghódították a nyugat-európai piacot: a tavalyi évben Svájcban, Német-, és Franciaországban több mint 10 000 db kelt el.

 

A fejlesztők elsődleges szempontja az volt, hogy a csúcsminőség mellett olyan berendezést készítsenek, amit az építők saját maguknak be tudnak szerelni. Mindezt anélkül, hogy különösebb előzetes épületgépész tudásuk lenne. Minden hidraulikai berendezés, vezérlés és tartály, vagyis az egész hőközpont benne van a hőszivattyú hűtőszekrény méretű dobozában. Tartalmazza a nyári passzív hűtésre alkalmas egységet is, amivel a pince hidegét a nappaliba lehet fölhozni.

 

Hihetetlen, de igaz! A berendezést 24 munkaóra alatt, vagyis legfeljebb egy hét leforgásával lehet telepíteni a földkörök kiépítésétől a beüzemelésig: magyar szóhasználattal „tokkal, vonóval”.

 

A jól hőszigetelt épületeknél a szükséges hőszivattyú nagyságát a következők szerint kell kiválasztani:

 

100 m2-es lakásnál 6 kW-os, 130 m2-esnél 8 kW-os, 150 m2-esnél pedig 10 kW-os készülék ajánlott.

 

A WZS-készülék használata különösen a vidéki, kis beépítettségű területen kedvező: egy 150 négyszögöles (540 m2-es) telek ugyanis a fillérekből megépíthető talajkollektorral a legnagyobb készülékhez való házat is kifűti télen, és kihűti nyáron. Sűrűbb beépítettségű területen fúrt talajszondához is csatlakoztatható.

2010-ben további fejlesztések láttak napvilágot. A WZS 61H, 81H és 101H típusú földhős hőszivattyúk 0°C-os visszatérő földköri folyadékból is 4,7-es jóságfokkal (COP) állítják elő hőenergiát. Ez azt jelenti, hogy 1 kW elektromos fogyasztással 4,7 kW fűtéshőt termel.

WZS-készülékek a katalógus oldalon:
http://www.geosolar.hu/katalogus/alpha-innotec/foldes-hőszivattyu-hazilag.html

Komfortos épületgépész központok

KHZ-SW: fölhős hőközpont HMV-tárolóval és rekuperátoros szellőztető modulal egybeépítve


A készülék kompakt módon nem csak hőközpont, hanem rekuperátor is egyben.  A hőközpont egyik  egysége  az SWC hőszivattyú a másik egység pedig  egy ún. Ventower modul, amelyben elhelyezésre került egy 275 literes használati-melegvíz tároló és egy Ø 160 mm-es csatlakozójú rekuperátor. A rekuperátor légszállítása készülékmérettől függően (/300 vagy /400) 300 vagy 370 m3/óra között változik.


Az SWC készülékekhez hasonlóan a KHZ-SW is rendelhető beépített passzívhűtő egységgel. Vagyis a téli fűtés mellett, nyáron 200 watt teljesítményfelvétellel hűti ki az egész épületet.

Így KHZ-SW K már összesen 4 funkciót képes ellátni a lakásban: fűt, passzívan hűt, használati melegvizet készít, és hőt visszanyerve szellőztet.


Ennél kényelmesebb, és kompaktabb terméket nem talál a piacon.

 

KHZ-LW: ahol nincs hely talajkollektorra, vagy nincs lehetőség földszondafúrásra elhelyezhető az épületgépészeti központ levegőkazános változata is (KHZ-LW 60/300, KHZ-LW 60/400 és KHZ-LW 80/400).

Minden Alpha-InnoTec komfortos épületgépészeti központot (KHZ-t) megtalál a katalógus oldalunkon:
http://www.geosolar.hu/katalogus/alpha-innotec/komfortos-epuletgepeszeti-kozpont-khz.html